Menü Kapat

Patent / Faydalı Model

Patent / Faydalı Model

Patent: Teknolojinin her alanındaki buluşlara yeni olması, buluş basamağı içermesi ve sanayiye uygulanabilir olması şartıyla patent verilir.

Faydalı Model: Tekniğin bilinen durumuna dâhil olmayan, yeni olan ve tarım dâhil sanayinin herhangi bir dalında üretilebilir veya kullanılabilir nitelikte olan buluşlar faydalı model verilerek korunur.

Başvuru tarihinden başlamak üzere, patentin koruma süresi yirmi yıl, faydalı modelin koruma süresi on yıldır. Bu süreler uzatılamaz.

Patent başvurusu veya patentin korunması için gerekli olan yıllık ücretler, patentin koruma süresi boyunca, başvuru tarihinden itibaren ikinci yılın sona erdiği tarihte ve devam eden her yıl vadesinde ödenir. Vade tarihi, başvuru tarihine tekabül eden ay ve gündür.

Yurt Dışı Patent İşlemleri

Patent İşbirliği Andlaşması : PCT (Patent Cooperation Treaty )

Patent İşbirliği Antlaşması; bir buluşun, birden çok ülkede korunması istendiği takdirde, bunu kolaylaştırmak ve ekonomik hale getirmek amacıyla üye ülkelerin yapmış olduğu bir antlaşmadır. Bu anlaşma kapsamında yapılan patent başvurusunun başvuru tarihi, ileriki adımların atılması sonucunda üye 152 ülkeye için geçerli olabilecektir. Başvurunun WIPO tarafından yayınlanmasından sonra, başvuru sahibi ilk başvuru tarihinden (varsa rüçhan tarihinden) itibaren 30 ay içinde üye ülkelerin her birine başvuruda bulunma hakkı elde etmiş olacaktır (PCT ulusal safha).

Böylece başvuru sahibi her ülkede ayrı ayrı araştırma raporu hazırlatmak ve hatta isterse inceleme raporu da hazırlatmak zorunda kalmayacağı için ekonomik olarak büyük bir tasarruf sağlayacaktır. Örnek olarak 20 ülkede başvuru yapacak bir kişi veya şirket yaklaşık 25.000 Euro araştırma ücreti harcayacağına, PCT başvuru ve araştırma ücreti olarak 2500-3700 Euro harcayarak tüm ülkeler için geçerli bir araştırma raporuna sahip olabilecektir.

Burada önemli bir nokta; PCT başvurusu yapmış olmak, her ülkede patent hakkı elde edilmiş anlamına gelmemekte bu ülkelere başvuruda bulunma hakkı kazanılması anlamına gelmektedir.  Yani PCT başvurusundan (varsa rüçhan tarihinden) sonraki 30 ay içerisinde istenilen her ülkeye (veya birliğe, örn. EPO) ayrı ayrı başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Ayrıca patent teşvikleri kapsamında her bir PCT başvurusu için 2000 CHF TÜBİTAK teşvikinden faydalanılabilir. Gerekli formu doldurmak ve belgeleri başvuru esnasında vermek teşvikten yararlanmak için yeterli olacaktır.

Avrupa Patent Sistemi: EPC

Avrupa Patent Sistemi, “Avrupa Patentlerinin Verilmesi Hakkındaki Sözleşme” ile Avrupa’da tek bir patent verilme sisteminin oluşturulması amacıyla kurulmuş bir patent sistemidir. Avrupa Patent Sistemi, taraf ülkeler adına yetkili ofis olan Avrupa Patent Ofisi (EPO) nezdinde tek bir merkezden patent verilmesi, verilen bu patentlerin 38 üye ülkede geçerli olması ve ihtilafların da tek bir merkezden çözümlenmesini sağlayan sistemdir. Ancak, Avrupa patentinin talep edilen üye ülkelerde geçerliliğinin yapılması gerekmektedir. Geçerliliğin talep edildiği ülkelerde işlemler uzman yerel vekiller aracılığı ile yapılmaktadır.

Başvuru aşamasından Patent Belgesinin alınmasına kadar olan tüm süreçler Avrupa Patent ofisi bünyesinde takip edilmektedir

Ulusal ve uluslararası başvuruların gerçekleştirilmesi konusunda  deneyimli patent vekilimiz Türk Patent Kanunu, Avrupa Patent Sözleşmesi (EPC) ve Patent İşbirliği Anlaşması’na (PCT) hakim olup, başvuruların araştırılması, hazırlanması, tarifnamelerin yazılması, dosyalanmasına ilişkin tüm işlemleri gerçekleştirebilmektedir. Avrupa patenti başvurularınız Avrupa Patent vekilimiz tarafından doğrudan EPO’ya online olarak dosyalanmaktadır.

Bilgi Alın